среда, 5. септембар 2012.

Simptomi šećerne bolesti


Taj nedostatak tijelo nastoji nadoknaditi iz preostalih izvora energije tj. masti i bjelančevina, no njihovim trošenjem tijelo mršavi i slabi. Tako dobivamo tri osnovna simptoma koji ukazuju na šećernu bolest, a to su :
zena, dijabetes- pojačana žeđ i glad
- pojačano mokrenje
- mršavljenje i opća slabost

Normalne vrijednosti šećera u krvi (glukoza u krvi ili skraćeno GUK) su od 4,4 do 6,4 mmola/L. Kad se ta vrijednost u krvi poveća za dva do tri puta i bubrezi počinju propuštati šećer pa će nalaz šećera u urinu također biti pozitivan. (Nekad davno liječnici su probali urin i ako je bio sladak, dijagnosticirali bi bolest kod svog pacijenta).
Tko obolijeva?
Šećerna bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Starački šećer najčešće se javlja nakon pedesete godine života te kod žena u klimakteriju zbog sklonosti debljanju, te kod pretjerano debelih ljudi. Nije dokazano da je svaka debela osoba već unaprijed predodređena da postane „šećeraš", ali ako netko u obitelji već ima šećernu bolest, postoji mogućnost da i on oboli od iste bolesti. U više od 50% slučajeva šećeraši imaju i pozitivnu obiteljsku anamnezu. Osobe krvne grupe A i trudnice također pokazuju veću sklonost dijabetesu.
Izvor: femina.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови

Претражи овај блог