понедељак, 13. фебруар 2012.

Parovi u braku su zdraviji, a oni koji žive zajedno su srećniji

Parovi koji žive zajedno srećniji su od parova u braku, otkriva američka studija sprovedena na uzorku od 2.737 ljudi.

Kratko nakon venčanja ili početka zajedničkog života, parovi su bili izuzetno srećni i nisu bili toliko depresivni kao samci, ali njihovo je dobro raspoloženje brzo nestalo.

Samci su održavali jače veze i s prijateljima i porodicom, što smanjuje stres, ali i rizik od mentalnih bolesti. Zdravlje bračnih parova se poboljšalo, dok su se parovi koji su živeli zajedno osećali srećnije i i samopouzdanije, potvrđuje istraživanje.

- Zajednički život ne nosi toliko obaveza kao bračni i pruža veću fleksibilnost, samostalnost i lični razvoj. Sve više ljudi izbegava brak i to menja porodičnu strukturu. Ove promene pomakle su granice i dovele u pitanje koja je zapravo razlika između braka i zajedničkog života, ističe autorka studije profesorka Keli Musiz.

Bračni parovi imaju decu pre nego parovi koji žive zajedno i to im privremeno smanjuje nivo sreće zbog neprestanog dizanja i neispavanosti. Parovi mogu biti jednako srećni i s neuobičajenim načinom života. Brak nije jedinstven oblik zajedničkog života koji svima pruža isti nivo zadovoljstva i romantike, dodaje. (Economy.rs, 12. februar 2012.)

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови

Претражи овај блог