понедељак, 3. октобар 2011.

Prirodni analgetici, ili prirodna sredstva za smanjenje bolova


Aristotel, drevni grčki filozof, je volio govoriti: "put mudrih je ne osigurati zadovoljstvo, nego izbjeći bol".

Bol je nešto, što bi smo svi htjeli izbjeći, ali s vremena na vrijeme moramo ju osjetiti - bilo da je riječ o glavobolji, zubobolji, mjesečnici, bolovima u leđima, mišićima ili zglobovima....
Za mnoge od nas, bol je životna činjenica, sa kojom se često susrećemo. Bol nosi i svoje posljedice - može donijeti probleme sa snom, depresiju, nemir, slabljenje imuniteta, probleme u porodici itd.
Neki od nas traže rješenje u ljekarnama, kupujući lijekove poput paracetamola, aspirina ili ibuprofena.
---
Znanstvenici još uvijek ne znaju točno, na koji način djeluju analgetici. Poznato je da povrijeđena ili upaljena tkiva proizvode niz kemijskih tvari, koje šalju signal preko nervnog sistema u mozak. Mozak registrira ovaj signal kao bol.
Razne vrste analgetika djeluju na različiti način. Pretpostavlja se da aspirin i drugi nesteroidni anti-upalni lijekovi (poput ibuprofena) djeluju na takav način, da blokiraju enzim, odgovoran za stvaranje kemijskih tvari, koje uzrokuju upale.
Paracetamol, s druge strane, djeluje direktno u mozgu, blokirajući stvaranje kemikalije, koja uzrokuje bol - prostaglandina.
Iako su jako efikasni, konvencionalni analgetici imaju i niz nedostataka, ako se koriste često ili svakodnevno. Svi oni mogu uzrokovati probavne probleme, posebice aspirin, koji snažno iritira stijenke želuca. Dugotrajno korištenje aspirina može uzrokovati peptički ulcer, dok ibuprofen uzrokuje upalu tankog crijeva i "leaky gut" sindrom.
"Leaky gut" sindrom je stanje, kod kojeg crijeva počinu propuštati neprobavljene molekule proteina. "Leaky gut" sindrom je povezan sa cijelim nizom autoimunih i upalnih bolesti
aspirin
Nesteroidni anti-upalni lijekovi mogu ubrzati degenerativne promjene u zglobovima osoba, koje pate od artritisa. Na takav način, ovi lijekovi olakšavaju simptome bolesti, ali pogoršavaju samu bolest.
Dugotrajno korištenje nesteroidnih anti-upalnih lijekova može također uzrokovati oštećenja bubrega. Studija nedavno provedena u Engleskoj pokazuje da jedna od 15 hospitalizacija se događa zbog nuspojava lijekova, najčešće aspirina i drugih nesteroidnih anti-upalnih lijekova.

---
Pošto je bol tako česta pojava u ljudskom društvu, nije čudno da u narodnoj medicini postoji toliko prirodnih sredstava protiv boli. Prirodna sredstva za smanjenje bolova uključuju primjenu leda ili topline, akupresuru, akupunkturu, tehnike disanja, masažu, odmor i ljekovito bilje.



Izvor: 
alternativa-za-vas.com

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови

Претражи овај блог