петак, 28. октобар 2011.

Glupi razgovori - Najčešći trovači odnosa među ljudima

Želite li da nešto bude napravljeno onako kako ste vi to zamislili, najbolje je da to učinite sami. S druge strane, ako za to nemate volje, potrudite se da bez kritike prihvatite tuđe postupke i način razmišljanja.

Česta prigovaranja “truju” međuljudske odnose te vode nepotrebnim osećanjima ljutnje i nezadovoljstva, ističu stručnjaci. Naučite li im se odupreti, vaš će odnos s partnerom, prijateljima ili kolegama postati višestruko kvalitetniji, ističu oni.

Npr., umesto da kažete: “Ove stvari danas moraju biti razvrstane!”, lepše će zvučati i puno bolje delovati psihološki nešto poput: “Hoćeš li moći razvrstati ove stvari pre nego što nam komšije dođu u posetu?”.

Ako vas živcira nečija zaboravnost, umesto da se ljutite, recito to naglas. Partner vam je, npr, obećao da će zbog obaveza otkazati dolazak na nečiju rođendansku proslavu. Nakon što je to zaboravio učiniti vi, negodujući, otkazujete dan pre. Kako se to ne bi ponavljalo, istaknite: “Ne moraš to učiniti. No onda mi, molim te, reci i učiniću ja”.

Ako je problem u obavljanju kućnih dužnosti, dodelite ih prema ličnim prioritetima. Volite li urednu kuhinju, a partneru je važno da je radna soba uredno posložena, neka se svako pobrine za ono što mu je bitno.

Nervira li vas što vam kolega nikad ne odgovari na e-mailove, objasnite mu to bez prigovaranja i ljutnje. Ako vas ljuti što partner zazire od pranja posuđa, zadovoljite se barem delomičnim uspehom, savetuju stručnjaci. Odnosno, naviknite ga da nakon obroka ne odlazi od stola, a da nije uklonio korištene tanjire i pribor.

Insistiranje bez kompromisa retko vodi uspehu, ističu stručnjaci. No smiren razgovor i razuman dogovor uvek dobro prolaze.

Olakšajte si i “odlučite” da vam ne smeta obavljanje nekog zadatka. 



(Economy.rs, 27. oktobar 2011.)

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови

Претражи овај блог